کالای خواب کودک

روش های رفع بی خوابی نوزاد و کودک

روش های رفع بی خوابی نوزاد و کودک

اگر بخاطر کم خوابی یا بد خوابی کودک کم مونده دیوونه بشی حتما این مقاله رو بخون. اگر بچه چند بار در شب بیدارتون میکنه یا کلا بد خواب هست، راه حل داره. ما در این مقاله سعی داریم تا تمامی پیشنهادات و روش های رفع مشکل کم خوابی خوابی و بد خوابی کودک را با هم مرور کنیم. این مقاله بر اساس تجارب مادران در شبکه های اجتماعی و منابع علمی که منابع آن در آخر مقاله می آید، نوشته شده است.

محتوای مقاله روش های رفع بی خوابی نوزاد و کودک
خواب نوزاد و بی خوابی مادر

نوزاد چقدر به خواب نیازدارند؟

خواب نوزاد0 تا 3 ماهه چقدر است؟

خواب کودک 3 تا 6 ماهه چقدر است؟

خواب بچه 6 تا 12 ماهه چقدر است؟

روش های رفع بی خوابی کودک را امتحان کنید

خواب نوزاد و بی خوابی مادر

چگونه به کودک خود کمک کنیم تا بخوابد؟ اگر کودک شما خوب نمی خوابد چه کاری باید انجام دهید؟

سال اول زندگی یک نوزاد پر از نقاط عطف زیادی است و شاید جزو سخت ترین دوران بی خوابی مادر باشد. نوزاد در چهار ماه نخست برای تنظیم خود با محیط جدید رفتارهای متفاوتی دارد. لذا خوابیدن در طول شب به طور منظم ممکن است یکی از مواردی باشد که والدین بیشتر منتظر راهکار آن هستند.

ممکن است مدتی طول بکشد تا والدین خود را با روال خواب نوزاد جدید وفق دهند و یاد بگیرند که چگونه می توانند اطمینان حاصل کنند که کودک آنها خواب سالمی دارد. مخصوصا در چهار تا شش ماه نخست تولید، نوزاد بی خواب است و به شدت به مادر و پدر خود نیاز دارد.

لذا طبیعی است که سؤالاتی در مورد اینکه چه عادات خواب طبیعی در نظر گرفته می شود و چه تغییراتی ممکن است در 12 ماه اول زندگی کودک شما رخ دهد، داشته باشید. در ادامه خواهیم گفت که مادر و پدر در خواب کودک چقدر موثر خواهد بود. همچنین آنچه همه باید در مورد تاب بچه بدانند را من یک بار به صورت کامل توضیح داده ام. شما می توانید از تاب تخت خواب شو به صورت کامل بهره ببرید.

نوزاد چقدر به خواب نیاز دارند؟

اولین و مهمترین نکته خواب بچه این است که اصلا رفتار نوزاد خود را با بقیه مقایسه نکنید. همان گونه که رفتار شما با خواهر یا بردارتان متفاوت است و شخصیت خود را دارید، نوزاد شما هم همینطور است. لذا از مقایسه به شدت پرهیز کنید.

یک سری اصول علمی و تجربه مادر پیرامون خواب کودک وجود دارد. شما باید این اصول و تجارب را مقایسه کنید و بهترین راه کار را با توجه به رفتار کودک خودتان انتخاب کنید. این نکته خیلی ساده و بسیار پر اهمیت است. چرا که اگر به آن توجه نکنید، همیشه از بی خوابی کودک خود کلافه خواهید شد و به روش های رفع بی خوابی کودک نمی رسید. پس ما اول اطلاعات کلی بر اساس اصول علمی و تجارب را با هم مرور می کنیم.  پس اگر دغدغه شما این است که مشکل خواب کودک را چگونه رفع کنیم؟ پس حتما این راهکارها را مطالعه نمایید.

خواب نوزاد 0 تا 3 ماهه چقدر است؟

طبیعی است که نوزادان 14 تا 17 ساعت را در 24 ساعت شبانه روز بخوابند که به دوره های کوتاه تری تقسیم می شود تا با تغذیه، تعویض پوشک و تعامل با خانواده خود سازگار شوند. شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند معمولاً به دفعات بیشتری نسبت به نوزادانی که با شیشه شیر می‌خورند، به مادر خود نیاز دارند. لذا مادر گرامی که شیر به بچه خود می دهید، شما زحمت بیشتری دارید.

 آکادمی پزشکی خواب آمریکا به والدین توصیه می کند که اگر الگوی خواب نوزادشان با پیش بینی ها مطابقت ندارد نگران نباشند، زیرا این مقادیر ممکن است قبل از 4 ماه اول متفاوت باشد. (پس دقت کنید نوزاد خودتان را مقایسه نکنید)

خواب کودک 3 تا 6 ماهه چقدر است؟

همچنین از حدود 4 ماهگی، نیاز روزانه نوزاد به خواب به 12 تا 15 ساعت کاهش می یابد. تقریباً در این زمان، خواب کودک نیز بیشتر می شود، زیرا نوزادان می‌توانند با همان تغذیه که داشتند دیرتر گرسنه شوند. بعضی اوقات در این دوره زمانی است که اکثر نوزادان در طول شب شروع به خواب می کنند، اگرچه همیشه استثناهایی از این قاعده وجود دارد. (نگران نباشید چون راهکارها به تنظیم خواب کودک کمک شایانی می کند.)

خواب بچه 6 تا 12 ماهه چقدر است؟

از 6 ماهگی به بعد، نوزادان بیشترین خواب خود را در شب انجام می دهند. با این حال، مسائل دیگری مانند دندان درآوردن، رشد شخصیتی کودک، بیماری ها، رفتن به مکان جدید نظیر خانه مادربزرگ، یا کم خوابیدن ممکن است منجر به بیداری های شبانه شود. اگر نوزادان در این مرحله در طول شب نخوابند، والدین ممکن است ترجیح دهند از روش های تمرین خواب متفاوتی استفاده کنند.

روش رفع بی خوابی کودک را امتحان کنید

خواب برای رشد انسان ضروری است. در طول خواب، مغز فعالیت‌های شدیدی را تجربه می‌کند و پایه‌هایی را برای نحوه یادگیری و رشد ما از جمله رشد رفتار، احساسات و سیستم ایمنی بدن ما ایجاد می‌کند. خواب ناکافی در دوران نوزادی با مشکلات عملکرد شناختی، مهارت های اجتماعی، چاقی و کیفیت زندگی در اواخر دوران کودکی مرتبط است.

کودک شما معمولاً با هول کردن، گریه کردن، خمیازه کشیدن یا مالیدن چشمانش به شما اطلاع می دهد که آماده خواب است. می‌توانید از این نشانه‌ها برای ایجاد برنامه‌ای که برای آنها کار می‌کند استفاده کنید. بی توجهی به این توصیه ها ممکن است اثرات نامطلوبی بر سلامت کودک شما داشته باشد یا نشان دهنده یک مشکل اساسی باشد.

واقع بینانه تر این است که به نوزادتان کمک کنید تا زمانی که به اولین تولدش برسد، در طول شب متوالی بخوابد. همانطور که آنها به کودکان نوپا و سنین مدرسه تبدیل می شوند، نیازهای خواب آنها بیشتر شبیه به بزرگسالان می شود.

لازم است بدانید که عدم خواب کافی نوزاد و کودک یکی از عوامل استرس وی در طی روز می باشد. لذا روش های رفع استرس کودک را باید به صورت کامل مسلط باشید. و مشکل خواب را به صورت جدی پیگیری کنید.

حالا مراحل ساده روش رفع بی خوابی کودک به شرح زیر است:

1- تنظیم ساعات فعالیت، غذا خوردن و خواب کودک:
تنظیم یک برنامه ثابت برای کمک به کودک شما برای یادگیری خوابیدن در طول شب کلیدی است. این برنامه باید روال و برنامه روتین نوزاد و کودک باشد. سبک زندگی مادر این برنامه را به صورت ناخودآگاه یا آگاهانه برای کودک تنظیم می کند. لذا شما نمی توانید مثل زمانی که بچه نداشتید زندگی کنید. پس سبک زندگی مادر باید متناسب با نوزاد تنظیم شود.

در چند ماه اول، برنامه خواب کودک شما تا حد زیادی با الگوی غذا خوردن او تعیین می شود. پس تنظیم خواب نوزاد با فواصل مشخص زمان شیر دهی کار آسانی است. به برنامه پایبند باشید حتی کودک خود را اگر خواب است از خواب بیدار کنید و به آن شیر دهید. تنظیم رفتار کودک دو الی سه هفته بیشتر زمان نمی برد، پس صبور باشید.

2- آماده سازی فضا و محل خواب کودک:
قبل از زمان خواب، سعی کنید یک فضای آرام را ایجاد کنید و هر شب همان روال قبل از خواب را تکرار کنید تا کودک به این سبک عادت کند. یکی از وسایل کمک دهنده تاب بازی تخت خواب شو می باشد.این تاب نوزاد را در محلی که بازی می کند عادت خواهد داد. پس اگر هنوز شک دارید که تاب کودک خانگی بخرید یا نه حتما به نکاتی که گفتیم دقت کنید.

3- روش های زیر می تواند به رفع بدخوابی یا بی خوابی نوزاد و کودک شما کمک کند تا به سبک جدید خوابیدن عادت کند:

  • تخلیه انرژی بچه در طی روز با بازی کردن با او
  • استفاده از اسباب بازی و عروسک که کودک با آن ارتباط دارد
  • دوش گرفتن یا شستشوی پاهای بچه با آب ولرم
  • تعویض لباس خواب و پوشک تازه یادتون نره
  • کتاب خواندن حتی برای نوزاد. یادتون نره کتاب شخصیت بچه را شکل خواهد داد.
  • خواندن لالایی
  • داشتن غذای شبانه
  • دادن یک بوسه شب بخیر
  • کم نور کردن چراغ ها
  • کم کردن ترموستات
  • ایجاد محیطی آرام
  • خسته سازی ذهن کودک همزمان با بازی وی نظیر (تاب بازی بچه با کتاب تعاملی)

4- آموزش تنها خوابیدن نوزاد و جدا سازی محل خواب کودک :
بخش مهمی از ایجاد عادات خواب سالم برای کودک شامل آموزش به خواب رفتن کودک به تنهایی است. اشتباه بزرگی که اکثر خانواده ما ممکن است انجام دهند عادت کودک به خوابیدن کنار مادر و پدر است. بهترین سن برای جدا سازی محل خواب کودک بعد از چهار ماهگی است. اگر حتی خانه کوچکی دارید که تنها یک اتاق دارد، حتما فضای خواب کودک را از محل خوابتان جدا کنید.

نوزاد  بعد از چهارماهگی کم کم میزان تمایلش به خواب در شب بیشتر می شود، پس مادر نیز کمتر اذیت می شوند. بسیاری از نوزادان در طول شب از خواب بیدار می شوند و به یک بزرگسال نیاز دارند تا آنها را دوباره بخواباند. برخی از نوزادان این کار را 3-4 بار در شب انجام می دهند. نتایج نشان داده است کودکانی که محل خواب جدایی دارند، کمتر دچار اضطراب جدایی شده و کمتر نیاز به بزرگسال دارند.

جدا سازی محل خواب کودک باعث می شود کودک استقلال شخصیت پیدا نماید. همچنین  کودک وقتی مفاهیم ترس را حس کرد از تاریکی نترسد یا بسیار کمتر نسبت به دیگر کودکان بترسد. با این روش رفع بی خوابی کودک، اگر در طول شب از خواب بیدار شوند و شما آنجا نباشید، کمتر مضطرب خواهند شد و بدون نیاز به کمک شما بیشتر به خواب خواهند رفت. یکی از بهترین راه کار ها استفاده از تشک مسافرتی کودک است. بچه وقت در محل خوابی که مدت ها در آن خوابیده بخوابد کمتر ترس از جدا خوابیدن دارد. لذا از کالای خواب کودک نظیر تشک مسافرتی کودک که حمل آن بسیار راحت است استفاده کنید.

گهواره نوزاد را آیا بخریم یا نه؟

همچنین برای بسیاری از نوزادان، تکان دادن یا در آغوش گرفتن آرامش‌بخش است. مادران ما در گذشته از گهواره برای خوابیدن بچه ها استفاده می کردند. گهواره نیاز به یک فضای مشخصی در خانه دارد و با توجه به آپارتمان نشینی چنین فضایی در دسترس همه نیست. والدین باید توجه داشته باشند که زمان بیش از حد در یک موقعیت می تواند منجر به پلاژیوسفالی پوزیشن یا صافی سر نوزاد شود. نوزادانی که به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در پشت خود دچار پلاژیوسفالی موقعیتی می شوند. ضرر اصلی گهواره این مورد است. لذا از خرید گهواره صرف نظر کنید.

آکادمی اطفال آمریکا هشدار می دهد، “والدین باید مدت زمان بیداری کودک خود را در صندلی هایی مانند چرخاندن نوزاد، صندلی چرخاننده، صندلی ماشین یا کریر محدود کنند تا از صاف شدن سر نرم کودک جلوگیری کنند.”

5- روش رفع بی خوابی کودک با تاب کودک تخت شو

یک روش رفع بی خوابی کودک استفاده از تاب کودک تخت شو است. طبق توصیه‌های آکادمی اطفال آمریکا، نوزادان برای خواب باید همیشه به صورت صاف روی پشت خود قرار گیرند. آنها فقط باید روی یک تشک محکم ایمن بخوابند که حالت تختخواب داشته باشد.

هنگامی که نوزادان مجاز به خوابیدن در تاب کودک یا سایر وسایل نشستن یا حمل هستند، میزان کمبود اکسیژن (خفگی) بیشتر است.

تنها راهی که بیشتر مادران در ابتدای تولد نوزاد دارند این است که ساعت‌ها نوزاد را تکان دهند،  یا او را در کریر نوزاد یا تشک گاردار کودک تکان دهند.

این مادران اولین باری که تاب نوزاد را امتحان کردند، در عرض چند دقیقه نوزاد به خواب رفت. با این حال، چون که تاب خانگی پلاستیکی یا تاب پارچه ای کاملاً خم نمی شوند و معمولاً دارای لایه های نرم هستند، استانداردهای خواب ایمن را رعایت نمی کنند.

خیالتان راحت باشد تاب کودک آنیل با طراحی آرگونومیک احتمال خفگی را از بین برده است. همچنین قابلیت تخت خواب شو این تاب ننو به مانند یک گهواره نوزاد عمل می کند. پس کودک خواب راحت، ایمن مطابق استانداردها خواهد داشت.نهایتا اگر کودک شما با این روش های رفع کم خوابی خوب نمی خوابد چه باید کرد؟

هر نوزادی متفاوت است، بنابراین اگر کودک شما همه قوانین را رعایت نمی کند، نگران نباشید. در حالی که طبیعی است که نوزادان در طول شب چندین بار از خواب بیدار شوند، اگر در مورد الگوهای خواب کودک خود سؤالی دارید، از صحبت با پزشک اطفال خود دریغ نکنید.

 

منابع:

https://medlineplus.gov/ency/article/002004.htm
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352721815000157?via%3Dihub
https://raisingchildren.net.au/babies/sleep/understanding-sleep/sleep-2-12-months
https://doi.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Ffam0000608
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=infant-sleep-90-P02237

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *