حتماً شما نیز پیرامون سلامت مادر و کودک مطالب بسیاری شنیده اید. واقعیت امر این است که سلامت مادر و کودک در هر جامعه با هر میزان بهداشت و پیشرفتی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. چون این موضوع بر سایر موارد از جمله سلامت جامعه، سلامت نوزادان متولد شده، تغذیه، بارداری، نازایی، سلامت کودک، قابلیت های ذهنی کودک و غیره تاثیر قابل توجهی دارد.

اهمیت مادران در روابط مادر و کودک

مادران همواره به عنوان افراد موثر در الگوهای رشد جامعه مورد توجه قرار می گیرند. برای اینکه کودکان سالمی داشته باشیم، باید ابتدا بر روی مادران سالم، با نشاط، شاداب و با انگیزه متمرکز شویم. این موضوع در دوران بارداری از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در واقع، بارداری زمانی می تواند یک بارداری مناسب باشد که تحت مراقبت های لازم انجام شود. همچنین محدوده سنی مناسبی داشته باشد. البته هر فردی با توجه به آناتومی و فیزیولوژی که دارد، از شرایط خاصی برخوردار بوده و الگوهای سلامتی خاصی را نیز می طلبد.

برخی از افراد بنا به ضعیف بودن وضعیت جسمانی نیاز به مراقبت بیشتری در حین بارداری دارند. افرادی که بیماری های زمینه ای دارند، باید تغذیه دوران بارداری را بیشتر از سایر افراد مدنظر قرار دهند. نادیده گرفتن هر یک از عناصر ضروری برای رشد و سلامت جنین و مادر می تواند عواقب ناگواری همچون سقط جنین و غیره را به همراه داشته باشد.

مجله مادر و کودک - تاب کودک آنیل

نازایی

تغذیه

دندانپزشکی کودک

اهمیت مجله مادر و کودک

 برای پیشگیری از این اتفاقات ناگوار می توانید از مطالب مفید در مجله مادر و کودک بهره مند شوید. این مجله یک مجله انحصاری و اختصاصی مربوط به کلیه مطالب و موضوعات مادر و کودک است. مطالب پیشنهادی این مجله کمک می کند که بسیاری از خانم های جوان که در نقش مادری و در وضعیت بارداری هستند یا قصد باردار شدن در آینده را دارند، پاسخ بسیاری از سوالات خود را بیابند. همچنین در مورد بسیاری از شرایط و موضوعات مادر و کودک اطلاعات لازم را دریافت کنند.

مجله مادر و کودک، برای مادرانی است که می خواهند نوزادان خود را به خوبی درک کنند. در این مجله، برای مادران معاصر بستری فراهم می شود که نقشی محوری در خانواده ایفا کنند و در حین انجام وظایف روزانه خود سرگردان نشوند.

میلیون ها موضوع وجود دارد که یک زن در هنگام تولد نوزاد از آن رنج می برد. بنابراین اهمیت دادن به این موضوعات جایگاه ویژه ای دارد. این مجله فضای خاصی را برای همه مادران ایجاد می کند تا از آن مطالب یاد بگیرند و تجربیات خود را نیز به اشتراک بگذارند.

در مجله مادر و کودک مشخصا به بارداری، نازایی، تغذیه و دندانپزشکی کودک پرداخته ایم. لذا هر سوالی که در حوزه سلامت کودک و مادر دارید جوابش را در بخش مربوطه جستجو کنید. اگر سوالی از پزشک دارید حتما با ما در میان بگذارید.

ما در هر مشکل سعی داشته ایم با پزشک متخصص گفتگو کنیم و مشکلات شما مادران را در میان بگذاریم. در زیر هر ویدئو اطلاعات تماس را به شما خواهیم داد.

مادری شوید که می خواهید باشید

خواندن منظم مجله مادر و کودک شما را با دنیای فرزندپروری و مسائل مختلفی که در اطراف کودکان می چرخد ​​آشنا می کند. برای اینکه تبدیل به مادری مناسب شوید، باید چندین نکته مهم را مدنظر قرار دهید. اول اینکه تغذیه دوران بارداری، قبل و بعد بارداری را مورد توجه قرار دهید. برای سلامت کودک نیز باید بر روی وضعیت رشد کودک، دوران شیردهی و… متمرکز شوید.

آنچه که قبل از باردار شدن، در دوران بارداری و بعد از زایمان مصرف می کنید، می تواند بر کودک شما تأثیر بگذارد. خوردن غذاهای مناسب، دانستن اینکه از چه غذاها و نوشیدنی هایی باید اجتناب کنید، ورزش منظم و ترک سیگار و الکل همگی برای افزایش شانس بارداری سالم مهم هستند.

تغذیه سالم مادر و کودک

یکی از مباحث مهم در مجله مادر و کودک، بحث تغذیه مادران است. امروزه این مسئله در بسیاری از جوامع پیشرفته و در حال توسعه مورد توجه قرار می گیرد. مسلماً مادران ضعیف، بیمار با تغذیه نامناسب نمی توانند فرزندان سالمی به دنیا بیاورند. 

ضمن اینکه مراقبت ها و رعایت بهداشت نیز در این دوران از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در دوران بارداری نیازی به بیشتر خوردن ندارید. شما فقط باید مواد مغذی بیشتری برای رشد سالم کودکتان مصرف کنید و غذاهای حاوی نمک، شکر و چربی را به حداقل ممکن برسانید. این نوع تغذیه برای سلامت مادر و کودک ضرر بسیاری دارد و آثار سوء بر جای می گذارد.

تغذیه مادر و گودگ

در حیطه سلامت مادر و کودک به شما توصیه می شود هر روز از انواع میوه ها و سبزیجات در رنگ های مختلف استفاده کنید.

خوردن غذاهای سرشار از آهن، مانند گوشت قرمز و توفو، و خوردن مقدار زیادی لبنیات، مانند شیر کم چرب، ماست یا پنیر برای تامین کلسیم بسیار مهم است. 

خوردن میوه ها، سبزیجات و حبوبات و نوشیدن آب فراوان به رفع هر گونه یبوست در بارداری کمک می کند. یبوست در بارداری در بسیاری از خانم های باردار شایع است. این مسئله مشکلات بسیاری را برای جنین و سلامت مادر به همراه خواهد داشت.

مصرف کافئین در دوران بارداری اشکالی ندارد، اما مصرف آن را به حدود 2 فنجان قهوه یا 6 فنجان چای در روز محدود کنید. مهم است که در دوران بارداری دچار مسمومیت غذایی نشوید، بنابراین از خوردن غذاهایی مانند پنیر نرم، خمیر و تخم مرغ خام خودداری کنید. زیرا ممکن است حاوی باکتری باشند. هنگام تهیه و نگهداری مواد غذایی بسیار مراقب باشید که اقدامات بهداشتی را رعایت کنید. در دوران بارداری به مکمل های اسید فولیک و مکمل های ید نیاز خواهید داشت.

سلامت مادر

اضافه وزن یا چاق بودن در دوران بارداری با طیف وسیعی از مشکلات سلامتی همراه است که می تواند بر مادر و کودک تأثیر بگذارد. مرده زایی یا زایمان زودرس، نقایص مادرزادی، فشار خون بالا، دیابت بارداری و افسردگی از جمله پیامدهای اضافه وزن دوران بارداری هستند. 

اضافه وزن به میزان قابل توجهی می تواند بر تولد و توانایی شما برای شیر دادن تاثیر بگذارد. زنان دارای اضافه وزن در دوران بارداری و هنگام زایمان به مراقبت بیشتری نیاز دارند. کمبود وزن نیز یک مشکل در بارداری است. این موضوع می تواند احتمال زایمان زودرس یا تولد نوزاد کوچک را افزایش دهد.

سیگار کشیدن، الکل و مواد مخدر در دوران بارداری برای کودک شما بسیار مضر است. آن ها خطر عوارض بارداری، زایمان زودرس و سقط جنین را افزایش می دهند. همچنین می توانند منجر به وزن کم هنگام تولد، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد و مشکلات سلامتی طولانی مدت در کودک شما شوند.

فعالیت بدنی در دوران بارداری

زنان باردار روزانه به انجام نوعی فعالیت بدنی تشویق می شوند. شما باید هر هفته بین 150 تا 300 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشید. با پزشک خود در مورد بهترین نوع فعالیت بدنی صحبت کنید. 

پیاده روی سریع، شنا و دوچرخه سواری همگی انتخاب های خوبی هستند. پیوستن به یک گروه پیاده روی، باشگاه شنا یا کلاس یوگا می تواند انگیزه شما را برای فعالیت بدنی حفظ کند. 

بهتر است از چیزهایی که به شکم شما آسیب می زنند یا فشار زیادی بر مفاصل شما وارد می کنند، مانند ضربه شدید یا ورزش های تماسی اجتناب کنید.

ورزش مادر در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد.

سلامت کودک

در حوزه تخصصی بهداشت کودک، تمرکز بر مراقبت های پیشگیرانه از بیماری کودکان اهمیت بسیاری دارد. به عبارت دیگر نگاهی به ارتباط بین مشکلات جسمی، اجتماعی و روانی کودک در حد فاصل پیشگیری و درمان است. برای حفظ سلامت کودک باید بر روی مراقبت و پیشگیری اولیه متمرکز شویم. این پیشگیری و مراقبت از زمان جنینی شروع و تا سن 23 سالگی ادامه دارد.

نازایی

بحث نازایی از جمله مباحث مجله مادر و کودک است. در این بحث عوامل و دلایل نازایی، درمان نازایی، مشکلات بارداری و… مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرند.

نازایی وضعیتی است که در آن فرد بعد از گذشت یکسال موفق به بارداری و بچه دار شدن نمی شود. در زنان شایع ترین دلایل عدم بارداری بیماری تیروئید، فیبروم رحم و اندومتریوز می باشد. این مسئله در مردان به تستوسترون پایین و اسپرم کم مربوط می شود. احتمال عدم بارداری یا نازایی با افزایش سن بیشتر می شود.

ناباروری در سنین بیش از 35 سال بعد از گذشت 6 ماه مورد بررسی قرار می گیرد. این در حالی است که خانم های زیر 35 سال می توانند 12 ماه زمان برای بارداری در نظر بگیرند. 

در واقع باردار نشدن آن ها تا یک سال نیز نمی تواند پرمخاطره باشد. این مسئله برای خانم های 35 سال به بالا بعد از 6 ماه نیاز به پیگیری و ارزیابی دارد. زنان 40 سال نیز باید فوراً نشانه های عدم بارداری را مدنظر قرار دهند و پیگیری کنند.

انواع ناباروری عبارتند از:

  • در ناباروری اولیه زنان، زن نمی تواند بعد از گذشت یک سال باردار شود.
  • ناباروری ثانویه مربوط به حالتی است که زن بعد از یکبار سقط جنین، قادر به بارداری مجدد نیست.

دلایل متفاوتی برای عدم بارداری ذکر می شود:

  • از بین هر 3 مرد یک نفر در سیستم تولید مثل مردانه با مشکل مواجه است.
  • از بین هر 3 زن نیز یک نفر از آن ها در سیستم تولید مثل زنانه با مشکل مواجه است.
  • از بین هر 3 زوج نیز یک زوج قادر به باروری نیست. البته علت این موضوع نیز چندان مشخص نیست.

طبق برآوردها و تخمین ها از بین هر 10 زنی که بین سن 15 تا 44 سال قرار دارند، یک نفر در بارداری مشکل دارد. زنانی که مشکلات بارداری دارند، ممکن است دچار سقط جنین(پیش از هفته بیستم بارداری) یا مرده زایی(بعد از هفته بیستم بارداری) شوند.

این دلایل می توانند مهم ترین علت نازایی باشند:

  • دیابت
  • سن بیشتر از 40 سال برای مردان و سن بیشتر از 35 سال برای زنان
  • اختلالات مربوط به خوردن، به عنوان مثال پرخوری یا بی اشتهایی عصبی
  • مصرف بیش از حد الکل
  • تحت تاثیر سموم محیطی قرار گرفتن مانند آفت کش ها و سرب
  • بیماری های مقاربتی
  • ورزش کردن بیش از حد
  • درمان های مربوط به سرطان از جمله پرتو درمانی
  • سیگار کشیدن

دندانپزشکی کودک و مشکلات مادر

دندانپزشکی کودک از جمله مباحثی است که در مجله مادر و کودک مورد توجه قرار می گیرد. بهداشت دهان و دندان کودکان نیاز به مراقبت و توجه مداوم دارد و باید از دوران نوزادی تا نوجوانی مورد توجه قرار بگیرد. دندانپزشکان می توانند شرایط مناسبی برای مراقبت از دندان ها، لثه یا دهان کودک فراهم کنند و درمان های مختلفی را نیز مدنظر قرار دهند. این درمان ها و مراقبت ها باید در تمام دوران و مراحل کودکی مورد توجه باشند.

کودکان اولین دندان های خود را در 6 ماه اول زندگی در می آورند. در سن 6 یا 7 سالگی نیز اولین مجموعه دندان های خود را از دست می دهند. در این مرحله دندان های دائمی جایگزین دندان های شیری کودک می شوند.

 

دندانپزشکی نامناسب و عدم مراقبت از دندان ها، احتمال پوسیدگی دهان و دندان را افزایش می دهد. طوری که از هر 5 کودکی که در سن 5 تا 11 سال قرار دهند، یک کودک حداقل دارای یک دندان پوسیده از نوع درمان نشده می باشد. 

درمان های ارائه شه توسط دندانپزشکی کودک

 دندانپزشکی کودک مراقبت های بهداشتی مربوط به دهان و دندان را به شکل جامع ارائه می دهد. این موارد عبارتند از:

  • معاینات سطحی و عمیق بهداشت دهان و دندان نوزاد، که در این مرحله دندان ها از نظر وضعیت پوسیدگی مورد بررسی قرار می گیرند.
  • مراقبت های کلی و پیشگیرانه برای حفظ دندان مثل درمان های فلوراید، رژیم غذایی و توصیه های تغذیه
  • مشاوره برای ترک عادت به عنوان مثال مکیدن شست یا پستانک
  • ارزیابی وضعیت دندان ها از نظر منظم بودن، درمان برای صاف کردن دندان و ارتودنسی
  • ترمیم عیوب یا حفره های دندان
  • تشخیص و درمان بیماری های دهان مربوط به بیماری هایی نقص مادرزادی قلب، دیابت، تب یونجه، آسم و…
  • بررسی بیماری های لثه، بیماری پریودنتال، فرنول کوتاه، زخم و موکوسل
  • مراقبت و جلوگیری از آسیب های دندانی مثلا دندان های شکسته

کودکان نسبت به درمان های دندانپزشکی کودک چندان صبور نیستند. بنابراین در بیشتر موارد نمی توانند با دندانپزشکان همکاری کنند. از این رو دچار وحشت زدگی می شوند. دندانپزشکان با روحیات کودکان بسیار آشنا هستند. بنابراین راهکارهای مفید برای راحتی و ارتباط گیری با کودکان را مدنظر قرار می دهند. ضمن اینکه کلیه تجهیزات به کار رفته در این نوع مطب ها از نوع کودکانه می باشد.

در دندانپزشکی کودک مجموعه کاملی از درمان ها و مراقبت های بهداشت دهان و دندان وجود دارند. در نتیجه می توانید سایر مشکلات مربوط به دهان و دندان کودکان را زیر نظر افراد متخصص درمان کنید.