کدام رفتار کودک تقویت بشه؟ بعضی از رفتارهای کودکان باید تقویت بشه و در مقابل بعضیاشون باید نادیده گرفته بشه این رفتارها کدوم رفتارهاست؟

 میریم باهم نظرکارشناس الهه بختیاری رو می‌شنویم. اگه تجربه‌ای داشتین با ما به اشتراک بذارید.

مجله مادر و کودک آنیل پاسخگوی سوالات شما پیرامون مسائل بهداشتی، سلامت و روانشناسی مادر و کودک است.

نحوه مواجهه با رفتارهای مختلف کودکان

مامان و بابای گلم در مورد تنبیه باید خیلی دقت داشته باشی که چه تنبیه ای داری برای کودکت به کار می‌بری. خیلی از تنبیه‌هایی که توی فرهنگ ما جا افتاده و پدر و مادرهای ما ممکن بوده ازش استفاده کنن، الان علم ثابت کرده که آسیب‌های بسیار بسیار جدی به روان فرزندمون می‌زنه. و این‌ها تنبیه ‌های ممنوعه‌ای هست که نباید هیچ وقت به کار ببریم.

برای مثال یکی از تنبیه ‌هایی که من دیدم خیلی مامان‌ها به کار می‌برن اینه که تنبیه عاطفی می‌کنن فرزندشون رو.  یعنی چی؟ یعنی به فرزندشون میگن تو دیگه دختر من نیستی، تو پسر من نیستی، من دیگه دوستت ندارم، من دیگه بابات نیستم، من دیگه مامانت نیستم. و این لحن رو با یک لحن محبت‌آمیزی ممکنه بگی، توش دعوایی نباشه با صدای بلند هم نگی.

ولی همین جمله‌ای که شما می‌گید انقدر می‌تونه تاثیر مخربی روی فرزندتون داشته باشه که بعضی از تحقیقات نشون داده تنبیهات عاطفی که پدر مادرها توی سنین نامناسب برای فرزندشون به کار می‌برند می‌تونه آسیب‌هایی برابر با تجاوز روی فرزندشون داشته باشه.

 پس خیلی دقت بکنید روی اون محبت بی قید و شرطی که گفتم باید روی فرزندتون داشته باشید. همیشه فرزندتون با هر رفتاری باید مورد قبول پدر و مادرش باشه.

 پس اولین نوع تنیه که نباید به کار ببریم و ممنوعه تنبیه عاطفی فرزندمونه. شما باید با قوانین تشویق و تنبیه کودک آشنا باشید.

دومین مورد تنبیه‌هایی هستش که تنبیه بدنی هست. این روزها تنبیه بدنی زیاد دیگه استفاده نمیشه و خداروشکر پدر مادرها این آگاهی رو پیدا کردن که تنبیه بدنی، نه جواب میده به ما نه کار درستی هست و آسیب‌هایی که داره خیلی خیلی شدیدتر از اصلاح رفتاری هستش که ما میخوایم روی فرزندمون انجام بدیم. پس دومین تنبیه ممنوعه‌ی ما تنبیه بدنی هستش.

 اما تنبیه درست چیه؟ اگر ما بخوایم یک رفتار نامناسب فرزندمون رو حذف بکنیم، چه نوع تنبیه ای باید به کار ببریم؟ چه موقع به گریه کودک باید اهمیت بدهیم؟ ما پیشتر در این باره بیشتر توضیح داده ایم تا با رفتار خود گریه کودک را کنترل کنید.

تنبیه درست و درست‌ترین و سالم‌ترین نوع تنبیه، محروم‌سازی کودک هستش این رو هم بگم اگر ما داریم تنبیه درست رو به کار می‌بریم باید سه سال به بالا باشه. کودک قبل از سه سال واقعاً هیچ درکی از تنبیه و تشویق نداره و بهتره که همون محبت بی قیدوشرط رو براش به کار ببریم.

پس  سه سال به بالا اگر خواستیم تنبیه کنیم فقط و فقط حق داریم از محروم‌سازی استفاده بکنیم. یعنی محروم کردن کودک از یک فعالیت و بازی لذت بخشش برای چند ساعت. چون کودک ما بعد از چند ساعت دیگه یادش نمیاد که چه اشتباهی کرده که تنبیه شده است.

 این مورد باعث میشه که اضطراب بگیره. برای چندساعت از یک بازی لذت بخش کودکمون رو محروم می‌کنیم. مثلا تاب بازی اگر دوست دارد باید محروم شود. اولویتمون اون تشویق‌هاییه که قبلاً گفتیم و بعدش اگر پاسخ نگرفتیم از این نوع تنبیه می‌تونیم استفاده کنیم.

با مراجعه به کانال آپارات تاب کودک آنیل به محتواهای آموزشی بیشتری دسترسی خواهید داشت.

کدام رفتار کودک باید تقویت بشه

قطعاً پدر مادرا ویژگی‌های خوب و بد بچه‌هاشون رو خیلی خوب می‌دونن. حالا می‌دونین کدوم ویژگی خوب بچه تون رو می‌تونید تقویت کنید.

میریم باهم نظرکارشناس الهه بختیاری رو می‌شنویم. تجربه‌ای داشتین با ما به اشتراک بذارید.

برای یافتن پاسخ های بیشتر به سوالاتتون به مجله مادر و کودک آنیل مراجعه کنید.

در مورد تقویت رفتار کودک وقتی که یک رفتاری از نظر ما خوشاینده دوست داریم که کودکمون اون رفتار رو تکرار بکنه. و اون ویژگی تبدیل بشه به یه ویژگی با ثبات توی شخصیت کودکمون. راه ما اینه که اون رفتار کودکمون رو تقویت بکنیم. حالا راه ‌های تقویت چیه؟

 ما می‌تونیم از انواع تشویق‌ها برای تقویت رفتار کودکمون استفاده بکنیم. 

دومین راه کارمون اینه که توجه بکنیم به اون رفتار برای مثال کودکانی که سلام نمیدن خیلی چالش بود برای والدین کودکانی که سلام نمیدن. 

اگر که ما به سلام دادن کودکان دیگه توجه بکنیم و تشویق بکنیم به صورت غیر مستقیم داریم رفتار سلام کردن رو در کودک خودمون تقویت می‌کنیم. چون توجهی که کودک می‌گیره در واقع یک توجه لذت‌بخشه و سعی می‌کنه اون رفتار رو تکرار بکنه تا توجه والدینش رو بدست بیاره.

پس وقتی که ما توجه می‌کنیم و تشویق می‌کنیم کودک اون رفتار رو تکرار می‌کنه و در طی این مدت تبدیل میشه به یک رفتار با ثبات در شخصیتش. حالا یک خطایی که والدین ممکنه دچارش بشن، تقویت رفتارهای منفیه کودکه.

وقتی که کودک یک رفتار نامناسبی رو انجام میده اگر همون قدری که به رفتار خوب کودکمون توجه می‌کنیم همون قدر هم به رفتار بد کودک توجه بکنیم یعنی اینکه اخم بکنیم، نگاه بکنیم، کارمون رو ول بکنیم، بریم با کودکمون صحبت بکنیم که اون رفتارش رو از بین ببره، تکرار نکنه. این میشه توجه در واقع میشه توجه منفی که ما داریم به اون رفتار نامناسب، همین توجه منفی هم ممکنه که رفتارهای نامناسب کودک رو تقویت بکنه.

پس الان اهمیت نادیده گرفتن رفتار کودک رو ما داریم می‌بینیم خیلی از رفتارها و نادیده گرفتن راحت‌تر حذف میشه تا با تنبیه و توجه های منفی.

با مراجعه به کانال آپارات نی نی تاب آنیل ویدیوهای مشابه بیشتری رو ملاحظه نمائید.

جلوگیری از تقویت رفتار نامناسب کودک

امیررضا مگه با تو نبودم گفتم دست نزن! این اشتباهه، میدونی چجوری رفتارهای بد بچه‌ها رو از بین ببریم؟

میریم با هم نظر کارشناس الهه بختیاری رو می‌شنویم تجربه‌ای داشتین با ما به اشتراک بذارید.

کدام رفتار کودک تقویت بشه رو گفتیم حالا کدام موارد نباید تقویت بشه؟ 

مامان بابا های گلمون بعضی اوقات نمیدونن که کدوم از رفتار فرزندشون رو می‌تونن نادیده بگیرن و کدوم از رفتارهای فرزندشون رو باید تقویت بکنن. در پاسخ به این سوال باید بگم که ما می‌تونیم پنجاه درصد رفتارهای کودکمون رو نادیده بگیریم و با این نادیده گرفتن، اون رفتار، اگر نادرست باشه حذف میشه.

شرط حذف رفتار کودک ما، رفتار نادرست اینه که تو محیط، این رفتار تقویت نشه. برای مثال اگر که کودک ما حرف بدی می‌زنه بهترین راهکار اینه که رفتارش رو نادیده بگیریم. به شرط این که در محیط هم نادیده گرفته بشه. مثلاً اگر که کسی در محیط باشه که به حرف نادرستی که فرزند ما زده بخنده اون رفتار تقویت میشه و کودک من ممکنه که دوباره تکرار بکنه.

پس ما می‌تونیم پنجاه درصد از رفتارهایی که فرزند من داره انجام میده و حس می‌کنم که نادرسته رو نادیده بگیرم و اجازه بدم در طی زمان، اون رفتار خودش حذف بشه. دلیل حذف شدن رفتار وقتی که ما نادیده می‌گیریمش اینه که تقویت نمیشه ما هر رفتاری که در کودک تقویت کنیم تکرار میشه.

پس سعی کنید خیلی از رفتارهایی که کودک انجام میده و از نظر شما ناخوشاینده رو نادیده بگیریم.

کانال آپارات تاب کودک آنیل رو دنبال نموده و از آموزش های بیشتری بهر مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *