قوانین تشویق و تنبیه کودکان را می شناسید؟

دیدید گاهی وقتا بچه‌ها هیچ کار خاصی انجام نمیدن ولی ما هی تشویقشون می‌کنیم براشون دست می‌زنیم یا برعکس کار خطای بزرگی انجام ندادن ما هی تنبیه می‌کنیم سرزنش می‌کنیم.

 به نظر شما قوانین و تشویق و تنبیه چجوریه؟

 میریم باهم نظرکارشناس الهه بختیاری رو می‌شنویم. اگه تجربه‌ای داشتین با ما به اشتراک بذارید.

در مجله مادر و کودک آنیل به سایر سوالات مشابه تربیتی کودک پاسخ داده شده است.

قوانین تشویق و تنبیه را می دانیم؟

یکی از مباحث خیلی مهمی که ما توی روانشناسی داریم و نیاز به یک آموزش گسترده داره قوانین مهم تشویق و تنبیه کودکان هست.

ما از چه زمانی می‌تونیم تنبیه کودک رو شروع بکنیم آیا تنبیه کودک آثار مخربی روی ذهنش داره یا نداره؟ همه‌ی این سوالات رو سعی می‌کنم که توی این ویدیو بهش پاسخ بدم.

حتما توجه بکنید که اختلالات روانی کودک از برخی از رفتارهای مادر و پدر حاصل می شود. لذا به این رفتارها حتما دقت بکنید.

 همیشه از نظر علمی ثابت شده که هر نوع تنبیه ای رو که ما برای کودکان در هر سنی به کار ببریم آسیب‌های مغزی خاص خودش رو داره. این آسیب‌ها فقط کم و زیاد میشه ما نمی‌تونیم تنبیه رو از هیچ منظری توجیه بکنیم. پس خیلی مهمه که اولویت کار رو بزاریم روی تشویق. تربیت سالم کودک نیازمند صبر والدین است.

 ما چندتا تشویق داریم تشویق‌هایی که می‌تونیم انجام بدیم از سه سالگی به بعد که کودکمون درک اجتماعیش شکل گرفته، تشویق‌هایی هستش که به چند طریق مختلف والدین می‌تونن ازش استفاده کنن. پیش از توضیح این بخش پیشنهاد می کنیم حتما مابحث روانشناسی مادر و کودک را دنبال کنید.

 اولین، مهم‌ترین و تاثیرگذارترینش تشویق‌های کلامیه. باید قوانین تشویق و تنبیه کودکان را به درستی رعایت کنید. به عنوان مثال قوانین تلویزیون و موبایل برای کودک بسیار مهم است.

تحقیقات نشون داده تشویق‌های کلامی تاثیرات بسیار بسیار عمیق‌تری داره نسبت به تشویقات مادی. برای مثال وقتی که ما به کودکمون القاب خوبی رو میدیم.

در پاسخ به کارهای خوبش تشویقش می‌کنیم تایید می‌کنیم صحبت‌هایی که می‌کنه. خلاقیت‌هایی که داره بازی‌هایی که برای خودش می‌سازه. وقتی ما اینا رو تایید می‌کنیم تشویقش می‌کنیم تاثیرات عمیقی روی عزت نفسش روی مدیریت هیجانیش اعتماد به نفسش و خودباوریش داره.

 پس خیلی مهمه که ما تشویق رو در اولویت قرار بدیم. یه قانونی هست تو روانشناسی میگن سه مرحله تشویق کنید یک مرحله اجازه دارید تنبیه بکنید اون هم تنبیه‌هایی با قوانین مشخص شده.

 پس تشویق‌های کلامی ما باید نسبت دادن القاب خوب به فرزندانمون باشه باید توضیح بدیم که برای چه موردی داریم کودکمون رو تشویق می‌کنیم. مثلا ً کودکمون وقتی با دوستش با همسالش یک رفتار محبت‌آمیزی داشت، بخشندگی کرد.

می‌تونیم بگیم به خاطر این بخشندگی و رفتار محبت آمیزی که با دوستت داشتی من به تو لقب یک کودک بخشنده رو میدم. دقت کنید که تربیت بچه یتیم کمی متفاوت است و نیازمند توجه بیشتری دارد. لذا قوانین تشویق و تنبیه کودکان یتیم متفاوت خواهد بود.

کانال آپارات نی نی تاب آنیل جائیست که بسیاری از سوالات شما پاسخ داده شده است.

تشویق غیر کلامی کودک

دیدید گاهی وقتا بچه‌ها هیچ کار خاصی انجام نمیدن ولی ما هی تشویقشون می‌کنیم، براشون دست می‌زنیم یا برعکس، کار خطای بزرگی انجام ندادن، ما هی تنبیه می‌کنیم، سرزنش می‌کنیم.

به نظرشما قوانین تشویق و تنبیه چجوریه؟ میریم با هم نظرکارشناسی الهه بختیاری رو می‌شنویم.

اگه تجربه‌ای داشتید با ما به اشتراک بذارید.

در مجله مادر و کودک آنیل مطالب آموزشی متنوعی گردآوری شده است. ببینید و استفاده کنید. پیشنهاد می کنیم قوانین استفاده کودک از تلویزیون و موبایل را حتما مطالعه کنید.

نوع بعدی تشویق که باز هم می‌تونیم از دو سالگی به بعد داشته باشیم توی تربیت فرزندمون، تشویق غیر کلامی هست که همون میشه محبتی که پدر و مادر نسبت به فرزند شون دارن. توی فکر می‌کنم ویدیوهای قبلی گفتم یکی از شروط والدگری اینه‌که ما محبت بی قید و شرط از زمانی که کودکمون متولد میشه تا زمانی که کودکمون به بلوغ کامل برسه، اینه که ما نسبت به کودک، نسبت به نوجوان و نسبت به فرزندمون یک محبت بی قید و شرطی داشته باشیم.

و هر روز به کودکمون یادآوری بکنیم که تو برای ما دوست داشتنی هستی و مورد قبول و مورد پذیرش هستی. این رو به عنوان محبت غیرمشروط انتظار داریم که مامان و بابا های گلمون هر روز به کودکشون یا نوجوانشون یادآوری بکنن.

ولی تشویق غیر کلامی ما فرق می‌کنه تشویق در ازای یک رفتار درست به کودک داده میشه. پس وقتی که کودکمون یک صحبت درستی داشت یک رفتار درستی داشت که مورد پسند تربیت سبک شما هست میایم با رفتارهای غیر کلامی و محبت آمیز مثل بوسه زدن مثل بغل کردن کودکمون رو تشویق می‌کنیم مورد بعدی تاثیرگذار توی تشویق‌ها تشویق غیر کلامی هست بعد از کلامی تاثیرگذارترین تشویق تشویق غیر کلامی که می‌تونیم ازش خیلی خیلی بهره ببریم.

تشویق مادی کودک

یدید گاهی وقتا بچه‌ها هیچ کار خاصی انجام نمیدن ولی ما هی تشویقشون می‌کنیم، براشون دست می‌زنیم یا برعکس، کار خطای بزرگی انجام ندادن ما هی تنبیه می‌کنیم، سرزنش می‌کنیم.

به نظر شما قوانین تشویق و تنبیه کودکان چجوریه؟

میریم نظرکارشناسی الهه بختیاری رو می‌شنویم اگه تجربه‌ای داشتین با ما به اشتراک بذارین.
تشویق بعدی که میخوام راجع بهش صحبت کنم یکی از انواع تشویقه که تاثیر داره روی تربیت فرزندمون ولی باید درست به کار ببریم.

تشویق مادی، دو نوع تشویق قبلی که گفتم تشویق‌های معنوی به حساب میومد که در تربیت و راه تربیت شما خیلی خیلی الزامیه که باید ازش استفاده کنین. برای تقویت رفتار درست فرزندتون و حتی برای حذف رفتار نامناسب فرزندت می‌تونی از تشویق کلامی و غیر کلامی استفاده کنید.

ولی تشویق نوع سوم یعنی تشویق مادی یعنی تشویقی که به کودک داده میشه به عنوان یک جایزه. اگر که این جایزه‌ها از طرف پدر و مادر نباشه از طرف معلم و مربی و مدرس باشه، بهتره اگر هم که پدر و مادر می‌خوان این تشویق مادی رو انجام بدن باز قبلش باید توضیح بدن که این اسباب بازی که برات خریدیم یا این خوراکی که دوست داشتی رو برات خریدیم، به خاطر رفتار مناسب مثلاً فلان روز بود که با پدربزرگ و مادربزرگت داشتی حتماً توضیح بدین و یک جایزه‌ای که برای کودک لذت بخشه براش تهیه بکنید.

تشویق مادی اگر هفته‌ای یک بار باشه استاندارده اگر بیشتر باشه ممکنه که آسیب زننده باشه و کودک به عنوان یک راه سواستفاده در تربیت ازش یاد کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *